Energimåling og elkvalitetsanalyse

Måling af elektriske parametre spænder fra simple effekt- og energimålinger til avancerede analyser af elkvalitet. Effekt- og energimåling indebærer typisk registrering af strøm, spænding og faseforskydning og bruges bl.a. til at kortlægge belastninger i forbindelse med energioptimering eller til at vurdere kapacitet ved udvidelse af en installation. Ved måling på enfasede eller symmetrisk belastede anlæg, som f.eks. EC-ventilatorer, kan opgaven ofte løses med én strømtang. Til gengæld kræver præcise målinger på trefasede, asymmetrisk belastede installationer – typisk i industri, bolig eller erhverv – brug af tre eller fire strømtænger. Bruges fire tænger, kan både fasestrømme og nulstrøm måles direkte, mens nulstrømmen ved tre tænger beregnes som vektorsummen af fasestrømmene.
 
Hvor almindelige målinger giver et overblik over energiforbrug og belastning, går elkvalitetsanalyse skridtet videre. Her måles yderligere parametre såsom harmoniske forvrængninger (THD), frekvens, flicker, ubalancer samt spændingsdyk, -stigninger, startstrømme og transienter. En elkvalitetsanalysator med de rette funktioner er derfor et effektivt værktøj til fejlfinding og overvågning af komplekse installationer.
 
Når der stilles krav om høj præcision og dokumentation i henhold til internationale standarder – eksempelvis IEC 61000-4-30 – benyttes måleinstrumenter i Klasse A. Disse anvendes typisk af netoperatører, energiselskaber og rådgivere til at dokumentere elkvalitet med stor nøjagtighed og sporbarhed. Klasse A-instrumenter muliggør sammenlignelige målinger og kan skelne mellem kortvarige og længerevarende hændelser. De er derfor særligt velegnede i forbindelse med tvister om forsyningskvalitet eller klager over ustabil drift og fejl i følsomt udstyr.

test

Effekt- og energimåling

Effekt- og energimåling er relativ simple målinger eller logninger af strøm, spænding og faseforskydning.

> Læs mere her

Elkvalitetsanalyse

Elkvalitetsanalyse

Elkvalitetsanalyse omfatter bl.a. harmoniske strømme og spændinger (THD), frekvens, flicker, ubalancer, spændingsdyk og -stigninger, men også startstrømme og transienter.

> Læs mere her
 

Klasse A

Klasse A

Klasse A-instrumenter bruges typisk af netoperatører, energiselskaber og rådgivere til at dokumentere elkvalitet med høj præcision og sporbarhed. 

> Læs mere her

Effekt- og energimåling

Effekt- og energimåling er relativ simple målinger eller logninger af strøm, spænding og faseforskydning. Formålet kan fx være kortlægning af belastninger i forbindelse med energioptimering eller for at få et overblik over tilgængelig kapacitet ifm. en udvidelse af en eksisterende installation. 

Er formålet at måle på etfasede anlæg eller maskiner, fx EC-ventilatorer, eller symmetriske belastninger kan opgaven løses med et effekttangamperemeter eller en effekt- og energilogger med én strømtang. 

For en retvisende måling på trefasede installationer med asymmetrisk belastning, fx industri, bolig og erhverv, er det nødvendigt at måle med tre eller fire strømtænger. måles med fire strømtænger, måles både fasestrømme og nulstrøm; måles med tre strømtænger, beregnes nulstrømmen som fasestrømmenes vektorsum.

Anbefalede instrumenter til Effekt- og energimåling:

effekt- og energiloggere med én strømtang

Effekt- og energiloggere med én strømtang

Til enkle målinger på etfasede kredse og symmetrisk belastede trefasede systemer (fx ventilatorer eller pumper) kan instrumenter med én strømtang være det foretrukne valg.

> Se produkterne her

Effekt- og energiloggere med tre strømtænger

Effekt- og energiloggere med tre strømtænger

Effekt- og energiloggere med tre strømtænger måler fasestrømmen og beregner nulstrømmen derefter, hvilket giver et retvisende billede af belastningsfordelingen. Denne løsning er velegnet til energikortlægning, belastningsanalyse og optimering af kapacitet i mere komplekse installationer.

> Se produkterne her

Effekt- og energiloggere med fire strømtænger

Effekt- og energiloggere med fire strømtænger

Effekt- og energiloggere med fire strømtænger anvendes, når både fasestrømme og nulstrøm ønskes målt. Det giver forbedret mulighed for at analysere ubalancer i både strøm og belastning, hvilket især er relevant i installationer, hvor nullederen kan være belastet betydeligt – fx i kontorbygninger med mange elektroniske enheder eller ved kraftig tilstedeværelse af harmoniske strømme.

> Se produkterne her

Elkvalitetsanalyse

Elkvalitetsanalyse måler på flere parametre end strøm, spænding, effekt og energi. Elkvalitetsanalyse omfatter bl.a. harmoniske strømme og spændinger (THD), frekvens, flicker, ubalancer, spændingsdyk og -stigninger, men også startstrømme og transienter. 

En elkvalitetsanalysator med de rette funktioner er et stærkt værktøj til fejlsøgning.

Anbefalede instrumenter til Elkvalitetsanalyse:

Elkvalitetsanalysatorer med THD-funktion

Elkvalitetsanalysatorer med THD-funktion

Harmonisk støj er en stadig mere udbredt kilde til forstyrrelser og nedbrud, unødig opvarmning og energitab. Ved at måle og analysere THD kan man identificere kilder og iværksætte tiltag til at forbedre elkvaliteten og reducere risikoen for driftsforstyrrelser.

> Se produkterne her

Elkvalitetsanalysatorer med startstrømslogning

Elkvalitetsanalysatorer med startstrømslogning

Startstrøm er typisk mange gange højere end driftstrøm, men varer kun ganske kort, måske endda ms. Mens en traditionel logning vil vise en maks.-strøm, vil en startstrømslogning give et mere detaljeret billede af strømforløbet.

> Se produkterne her

Elkvalitetsanalysatorer med transient-optagelse

Elkvalitetsanalysatorer med transient-optagelse

Transienter er pludselige og kortvarige ændringer, som kan opstå ved koblinger, lynnedslag eller fejl i elnettet, og medføre driftsstop eller skade på følsomt eller kritisk udstyr.

Elkvalitetsanalysatorer med transient-optagelse kan fange og gemme detaljerede bølgeformer for hver enkelt transient.

> Se produkterne her

Klasse A

Klasse A-måleinstrumenter anvendes, når der stilles krav om dokumentation iht. internationale standarder, fx IEC 61000-4-30. De bruges typisk af netoperatører, energiselskaber og rådgivere til at dokumentere elkvalitet med høj præcision og sporbarhed. Klasse A-instrumenter kan skelne mellem kortvarige og længerevarende hændelser og er velegnede til tvister om forsyningskvalitet, f.eks. i forbindelse med klager over ustabil drift eller fejl i følsomt udstyr. 

IEC 61000-4-30 Klasse A stiller krav til målenøjagtighed, tidsstempling og dataintegritet, hvilket gør det muligt at sammenligne målinger foretaget med forskellige (klasse A) instrumenter.

Anbefalede instrumenter til Klasse A:

Klasse A-instrumenter

Klasse A-instrumenter

Klasse A-instrumenter kan nøjagtigt registrere og dokumentere hændelser som spændingsafvigelser, frekvensvariationer, transienter og harmoniske med høj opløsning og tidsstempling.

Anvendes når der stilles krav til målenøjagtighed, dataintegritet og sporbarhed, og hvor måleresultaterne skal være sammenlignelige og juridisk holdbare.

> Se produkterne her