Måling af elektriske parametre spænder fra simple effekt- og energimålinger til avancerede analyser af elkvalitet. Effekt- og energimåling indebærer typisk registrering af strøm, spænding og faseforskydning og bruges bl.a. til at kortlægge belastninger i forbindelse med energioptimering eller til at vurdere kapacitet ved udvidelse af en installation. Ved måling på enfasede eller symmetrisk belastede anlæg, som f.eks. EC-ventilatorer, kan opgaven ofte løses med én strømtang. Til gengæld kræver præcise målinger på trefasede, asymmetrisk belastede installationer – typisk i industri, bolig eller erhverv – brug af tre eller fire strømtænger. Bruges fire tænger, kan både fasestrømme og nulstrøm måles direkte, mens nulstrømmen ved tre tænger beregnes som vektorsummen af fasestrømmene.
Hvor almindelige målinger giver et overblik over energiforbrug og belastning, går elkvalitetsanalyse skridtet videre. Her måles yderligere parametre såsom harmoniske forvrængninger (THD), frekvens, flicker, ubalancer samt spændingsdyk, -stigninger, startstrømme og transienter. En elkvalitetsanalysator med de rette funktioner er derfor et effektivt værktøj til fejlfinding og overvågning af komplekse installationer.
Når der stilles krav om høj præcision og dokumentation i henhold til internationale standarder – eksempelvis IEC 61000-4-30 – benyttes måleinstrumenter i Klasse A. Disse anvendes typisk af netoperatører, energiselskaber og rådgivere til at dokumentere elkvalitet med stor nøjagtighed og sporbarhed. Klasse A-instrumenter muliggør sammenlignelige målinger og kan skelne mellem kortvarige og længerevarende hændelser. De er derfor særligt velegnede i forbindelse med tvister om forsyningskvalitet eller klager over ustabil drift og fejl i følsomt udstyr.