Fugtmåling i træ, beton, gips og murværk

Der er mange metoder til måling af fugt i materialer. Ofte deles målemetoderne ind i tre kategorier: Ikke-destruktiv fugtmåling foregår ved at sende RF-signaler ind i materialet. Ikke-destruktiv søgning giver et hurtigt overblik over fugtskadens epicenter og omfang. 

Destruktiv fugtmåling foretages af instrumenter med indstikselektroder, der måler modstanden i materialet for at bestemme fugtighedsniveauet på specifikke steder. Metoden kaldes destruktiv, da man beskadiger en lille del af overfladen. 

En tredje målemetode kaldes in-situ, hvor der bores et hul i materialet og et hygrometer placeres heri. Denne metode anses for at være den mest præcise, men er også den mest møjsommelige. Denne metode bruges især ved måling i beton.

Helt centralt i fugtmåling er måling i træ. Træ er et organisk materiale og i konstant samspil med dets omgivelser. Afhængigt af forholdene i det omkringliggende område vil træet optage eller frigive fugt, indtil det har samme fugtindhold som omgivelserne.

Har du nogensinde oplevet, at en trædør udvider sig på en fugtig sommerdag? Det er fugtbalance i træet i praksis. Denne egenskab udnyttes i mange fugtmålere med et udtryk som hedder Wood Moisture Equivalent (% WME). Simplificeret sagt, så udtrykker WME et vilkårligt materialets fugtindhold, som et stykke træ ville opnå, ved at være i kontakt med det over tid. Dette udnyttes bl.a. til at måle fugtniveau i andre materialer som gips og murværk. 

Hos Elma er vi klar til at klæde dig på i valget af fugtmåler og vi tilbyder fugtmålere til alle behov. Hos os finder du adskillige produkter fra markedsførende leverandører som Protimeter og Tramex, samt vores egne Elma fugtmålere.

Fugtmålere til træ

Fugtmålere til træ

Lærketræ, Douglasgran og fyrretræ er alle nåletræer og kan let antages for at have samme egenskaber! 

> Læs mere her

Fugtmåling i beton

Fugtmåling i beton

Elmas store udvalg af fugtmålere til beton fremsøger og måler fugtindholdet i betongulve og afretningslag og hjælper med at undgå fugtrelaterede problemer, der kan forårsage gulvfejl.  

> Læs mere her

 

Fugtmåling i gips og murværk

Fugtmåling i gips og murværk

Fugtmåling i beton, gips og murværk er essentiel for at sikre byggematerialernes integritet og undgå fugtrelaterede problemer.   

> Læs mere her

 

Fugtmålere til træ

Fugtmålere til træ

Lærketræ, Douglasgran og fyrretræ er alle nåletræer og kan let antages for at have samme egenskaber! De er høje, dækket af nåle og udsender en duft af fyrretræ, hvilket tydeligt viser, at disse tre træarter er nært beslægtede. Ikke desto mindre er der forskelle mellem disse træer og deres biprodukter, selvom de er små. Nuancer mellem træsorter – uanset hvor små de er – kan have stor betydning i visse situationer, såsom ved installation af trægulve. 

Selvom de førnævnte nåletræer næsten aldrig ville blive brugt til trægulve, er det lige så vigtigt at være opmærksom på de små forskelle mellem dem, som det er med hårde træsorter som eg, kirsebærtræ eller ahorn. Når man lægger et nyt trægulv, er en af de vigtigste overvejelser, hvordan træet interagerer med fugt. Intet ødelægger et dyrt trægulv som fugtproblemer. Ved korrekt måling kan man få en indikation af træets fugtighed og tage de nødvendige foranstaltninger for at undgå problemer som krympning eller opsvulmning og derfra tage de nødvendige foranstaltninger for at bevare materialernes kvalitet og forhindre fugtrelaterede problemer.  Fugtighed i træ kan fx måles ved hjælp af instrumenter med indstikselektroder, der måler modstanden i træet, hvilket indikerer fugtighedsniveauet. 

Professionelle fugtmålere fra Elma Instruments er kalibreret til at tage højde for forskellene mellem træsorter og sikrer en pålidelig aflæsning hver gang. Timber Master fra Protimeter er helt i front og giver mulighed for at indstille fugtmålingen en blandt syv forskellige træ-kategorier!

Se vores produktudvalg her

Fugtmåling i beton

Fugtmåling i beton

Elmas store udvalg af fugtmålere til beton fremsøger og måler fugtindholdet i betongulve og afretningslag og hjælper med at undgå fugtrelaterede problemer, der kan forårsage gulvfejl.

Før betongulve og cementbaserede afretningslag kan modtage en gulvbelægning, skal underlaget være tilstrækkeligt "tørt" for at forhindre skade på gulvbelægningen og sikre en ordentlig binding med klæbestofferne. Vand er en vigtig komponent i fremstillingen af beton, og betonen skal holdes fugtig i den kritiske hærdningsfase for at sikre den tilsigtede betonstyrke. Dog er overskydende fugt i underlaget den mest almindelige årsag til gulvfejl, hvilket årligt koster mange penge og forårsager store forstyrrelser for husejere og virksomheder.

Til beton kan fugtmålere med indstikselektroder eller ikke-destruktive RF-fugtmålere kun bruges som fugtsøgere. Så selvom de kan hjælpe en inspektør med hurtigt at lokalisere et problemområde, giver de en kvalitativ aflæsning af den potentielle fugttilstedeværelse inden for deres måledybde. For at få et korrekt indblik i de faktiske fugtforhold i betonen skal en in-situ test med et hygrometer bruges.  In-situ test kan bl.a. laves med Tramex’ Hygto-I2 probe i kombination med det trådløse overvågningssystem TREMS.  

Fugtmålere specielt til beton er bl.a. CMEX5, CME5, MMS3, Dataloggere, TREMS.

Se vores produktudvalg her

Fugtmåling i gips og murværk

Fugtmåling i gips og murværk

Fugtmåling i beton, gips og murværk er essentiel for at sikre byggematerialernes integritet og undgå fugtrelaterede problemer. Byggematerialer der kan absorbere og frigive fugt alt efter de omgivende forhold kaldes hygroskopiske. Træ, beton, gipsplader, mursten og teglstenkan er eksempler på hygroskopiske materialer. Det er forskelligt fra træ, gips og mursten hvornår de er tørre, mættede eller våde. Ved for eksempel 4% fugtindhold er træ ekstremt tørt, mens mursten er fugtigt og gips er decideret vådt.

 Fugt-aflæsninger i disse materialer kan med fordel foretages med en relativ referenceskala. For at gøre fugtmåling simpelt bruges træ som standardreference for fugtmåling, og derved behøver du ikke fortolke forskellige målinger af forskellige materialer. Det ville tage meget tid og kræve, at du havde flere forskellige måleinstrumenter til rådighed.  Træfugtskalaen ‘WME’ (Wood Moisture Equivalent) er den mest almindelige og anerkendes af professionelle organer. Ved at bruge et af verdens mest almindelige byggematerialer som grundlag for sammenligning hjælper WME-målinger dig med at forstå, hvad fugtindhold i et rum betyder på tværs af forskellige byggematerialer!

Vi vejleder dig i hvilket måleinstrument du kan bruge til dine opgaver med måling i flere forskellige materialer. Digital mini, Survey master og TRAMWX… bruger alle WME som fugtighedsskala! 

Se vores produktudvalg her