Kalibreringsinterval

Her kan du læse om vores anbefalinger til hvor ofte du bør kalibrere dit måleudstyr og hvad der er vigtige parametre for at tage den rigtige beslutning.

Kalibreringsinterval

Generelt om kalibreringsinterval

Elektronisk måleudstyr bør som udgangspunkt kalibreres mindst én gang om året for at sikre nøjagtige målinger og pålidelig drift. Selvom der anvendes komponenter af høj kvalitet, vil karakteristik i enhver elektronikkomponent uvægerligt ændres en smule over tid. For måleudstyr kan tolerancer være ganske små, hvorfor jævnlig kalibrering og eventuel justering kan være essentiel for korrekt måling. Vær særlig opmærksom på at behov for kalibrering varierer afhængigt af, hvor ofte og under hvilke forhold instrumentet anvendes. I miljøer med høj belastning eller ekstreme temperaturer kan det være nødvendigt at øge kalibreringsfrekvensen.
 
Det er dog vigtigt altid at følge den gældende lovgivning og eventuelle nationale/branche standarder og lignende, ligesom kundekrav kan skærpe krav til kalibreringsintervaller for måleudstyr. Desuden bør man altid som minimum følge producentens anbefalinger, hvor disse forefindes.
Vær også opmærksom på opgavens beskaffenhed. Anvendes instrumentet f.eks. til opgaver som påvirker personsikkerhed, brandfare og lignende eller anvendes instrumentet til fejlfinding, felttest/kontrolmåling/sammenligning og andre måleopgaver som ikke direkte påvirker sikkerhed. Risikovurdering og velbegrundet valg af kalibreringsinterval bør i alle tilfælde altid forefindes i eget kvalitetssikringssystem.

Installationstest og kalibreringsinterval

En installationstester bør som udgangspunkt kalibreres mindst én gang om året for at sikre nøjagtige målinger og pålidelig drift. Dog kan behovet for kalibrering variere afhængigt af, hvor ofte og under hvilke forhold testeren anvendes. I miljøer med høj belastning eller ekstreme temperaturer kan det være nødvendigt at øge kalibreringsfrekvensen.
 
Det er dog vigtigt altid at følge den gældende lovgivning og eventuelle nationale standarder, ligesom kundekrav kan skærpe krav til kalibreringsintervaller for installationstestere. Desuden bør man følge producentens anbefalinger, hvor disse findes.

Vær også opmærksom på opgavens beskaffenhed. Anvendes instrumentet f.eks. til opgaver som påvirker personsikkerhed og brandfare, f.eks. afprøvning før idriftsætning eller anvendes instrumentet til fejlfinding og andre måleopgaver som ikke direkte påvirker sikkerhed. Risikovurdering og velbegrundet valg af kalibreringsinterval bør i alle tilfælde altid forefindes i eget kvalitetssikringssystem.