Lydmåling
Støjmåler, lydmåler og dB-måler - kært barn har mange navne, men de dækker alle over instrumenter, som måler lydens styrke. Alle lyde, som vi opfatter, er svingninger i lufttrykket, som rammer vores trommehinde og lydmålerens mikrofon.
Lydstyrke måles i decibel, som forkortes dB – man ser ofte, at en lydmåling opgives som dBA eller dB(A), det betyder, at måleresultatet er korrigeret med et såkaldt A-filter. A-filteret har en frekvensrespons der svarer til det menneskelige øre, der har forskellig følsomhed over for dybe og høje toner. I nogle lydmålere findes flere filtre som f.eks. dB(C) der bruges i forbindelse med måling af meget kraftig lyd (støjspidser).
Professionelle lydmålere kan opdele måleresultatet i frekvensbånd, så du kan se i hvilket frekvensområde støjen optræder, og dermed måske også finde ud af, hvad det er, som genererer støjen. En lydmåler klassificeres i henholdsvis klasse I for den bedste nøjagtighed og klasse II for et mindre nøjagtigt instrument (set i forhold til klasse I instrumentet). I normer som foreskriver lyd-/støjmåling er der typisk angivet hvilken nøjagtighed der kræves af instrumentet.
Hvornår og hvorfor måler man støj?
I mange internationale normer for bl.a. maskiner, forskellige brancher, bygningsakustik og andet findes der krav til grænseværdier for støj, samt krav om måling og dokumentation af at disse grænseværdier overholdes. Den eneste måde at dokumentere at disse grænseværdier overholdes, er ved måling med en lydmåler. Nogle lydmålere har intern hukommelse, så måleværdierne nemt kan overføres til en PC for dokumentation – hvor du med andre lydmålere er nødt til selv af skrive eller taste måleværdierne ind.
Uanset hvilken type lydmåler du har adgang til, er det vigtigt, du kan dokumentere, at dit instrument måler korrekt. Derfor anbefaler vi hos Elma Instruments en årlig kalibrering af dit måleudstyr – dette er rent faktisk også et krav, i mange af de relevante normer for f.eks. lydmåling.
dB-måler til måling af støj
Lydmåleren bruges i mange forskellige situationer, det kan eksempelvis være til måling af støj fra biler, motorveje, fly, maskiner, byggepladser, diskoteker, ventilationsanlæg og mange andre applikationer - men instrumentet kan også bruges til at kalibrere forstærkere/lydniveauer i et teater eller i en biografsal, så man er sikker på, at alle kan høre dialogen og får mest muligt ud af oplevelsen.
Hvordan opnår man de bedste lydmålinger?
Når du måler lydstyrke, er der et par ting, som du skal være opmærksom på. Hvis du eksempelvis skal måle om ventilationsanlægget støjer for meget, kan det ikke nytte, at du står for tæt på mikrofonen, så dine bevægelser eller dit tøjs knitren påvirker målingen – i sådan et tilfælde ville man typisk vælge at anbringe mikrofonen på et stativ, forbinde mikrofon og instrument med et 5 meter kabel og på den måde flytte operatøren væk fra målingen. Udendørs kan der også være problemer, hvis det blæser, og vinden influerer på målingerne – dette løses typisk med en afskærmning af mikrofonen, med en vindhætte af skum eller en såkaldt ”dead cat” som du mange gange ser brugt på udendørs TV-reportager.
Har du brug for vejledning?
Hos Elma har vi mere end 50 års erfaring med udvikling, rådgivning og service inden for el-måleudstyr. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige for dig – så tøv ikke med at kontakte os i dag!
Kontakt os på e-mail: info@elma.dk
Eller ring på: 7022 1000