Multimeter til håndværkere, teknikere og industri
Her på siden kan du se vores store udvalg af multimetre. Du kan downloade software og manualer til dit multimeter, ligesom du også finder brochurer til alle vores produkter via linket.
Der er især fem ting, du skal se efter, når du køber et multimeter; Pris, funktioner, analog/digital, behov for TRMS måling samt robusthed. Du skal kunne bruge det til de ting, du har brug for, det skal være holdbart, og vælg gerne et, hvor du får så mange funktioner og indstillinger som muligt.
Du finder multimetre til enhver opgave, uanset om det skal være et smart lille lommemultimeter eller et stort avanceret digitalt multimeter med mange ekstra funktioner - f.eks. min, max, peak og datahold. PC-kommunikation og datalogger er også praktiske ved mange opgaver.
TRMS, TrueRMS eller sand RMS på dansk, er også blevet en vigtig funktion i multimetret. TRMS er en forkortelse for True Root Mean Square (den såkaldte realeffektivværdi). Hvis du har et multimeter uden TRMS kan du kun få vist effektivværdien af sinusformede spændinger. Det kræver et multimeter med TRMS, hvis du vil måle på ikke-sinusformede signaler, som f.eks. elektronik som lysdæmpere og varmepumper.
Blandt de mange nyheder inden for multimetre kan fremhæves grafiske multimetre med oscilloskopfunktioner, multimetre med indbygget isolationstester og indbygget LAN-tester samt procesmultimetre med indbygget kalibrator.
I øvrigt finder du også LCR-multimetre, bænkmultimetre og Multimetre med indbygget infrarød sensor. Hele vores sortiment af digitale og analoge multimetre er i kategori III eller kategori IV for højeste sikkerhed.
Har du brug for et kalibreringscertifikat til dit multimeter, kan vores service- og kalibreringsværksted hjælpe med opgaven.
Hvad er et multimeter?
Et multimeter er et måleinstrument, som bruges til at måle f.eks. strøm, spænding og modstand. Det måler helt konkret, hvor meget strøm der går igennem en elektronisk forbindelse, samt hvor meget modstand og spænding der er.
Du slipper med andre ord for både at skulle bruge et amperemeter, voltmeter og ohmmeter, hvis du vælger et multimeter. Multifunktionen gør multimeteret til et uundværligt værktøj for hobbyentusiasten derhjemme samt i professionelle miljøer og industrier.
Der er to former for multimetre – et analogt og et digitalt. Dem kan du læse mere om i det næste afsnit. Det er dog det digitale multimeter, som er det mest brugte i dag. Hvis du leder efter et ekstra godt multimeter-tilbud, finder du det blandt vores tilbudsvarer.
Gør livet nemmere med et digitalt multimeter
Som tidligere skrevet bruges et multimeter til at måle bl.a. elektriske strømme, modstand og spænding. Der er helt overordnede to typer multimetre – det analoge og det digitale.
Den analoge er et drejespoleinstrument, som angiver det målte på en skala, mens det digitale multimeter viser en direkte, numerisk udlæsning af måleresultatet takket være en AD-konverter med tilhørende hjælpekreds.
Et analogt og digitalt multimeter har flere fællestræk. De har bl.a. to eller flere eksterne forbindelser, som tilsluttes det, der skal måles på. Derudover har de også omskiftere, som bruges til at vælge, hvad man måler på (spænding, strøm etc.).
Der er ofte tale om spændinger og strømme, som er langt mindre end det, dit analoge og digitale multimeter er indrettet til. Derfor er multimetre typisk udstyret med en forstærker, som gør dem i stand til at måle disse lave spændinger og strømme.
Hvad skal jeg vælge?
Hvis du er i tvivl om, hvilket multimeter du skal vælge, sidder vores dygtige teknikere altid klar til at hjælpe dig. Vi er nemlig kun et opkald eller besøg væk. Vi kan f.eks. hjælpe med specialiseret support på dit nye multimeter fra Elma Instruments.
Du får typisk flere fordele med et digitalt multimeter sammenlignet med et analogt. Det er bl.a. nemmere at aflæse displayet på et digitalt multimeter, ligesom det også er mere robust. Du skal heller ikke tænke på, om der er strøm på apparatet, da den digitale model typisk har batteriindikator, som i god tid fortæller dig at det er tid til at skifte batteri.
Hvis du vælger et digitalt multimeter med Bluetooth, kan du via vores gratis app, Elma Link, forbinde multimeter og mobil. Så kan du bl.a. foretage målinger i sikker afstand fra farlig spænding, ligesom du kan bruge multimeteret som et sikkert og smart dokumentationsværktøj.
Det kan være en god ide at kigge på IP-certificeringen. Den fortæller dig nemlig, hvor godt beskyttet et multimeter er mod støv og vand. En model med kapslingsklasse IP67 er f.eks. fuldstændig beskyttet mod støv og kan nedsænkes i op til 30 minutter i vand med en dybde på 1 meter.
Har du eller dine medarbejdere brug for kompetencegivende kurser? Så læg vejen forbi Elma skolen, hvor vi har spændende kurser inden for bl.a. maskintest og installationstest jf. 60364. Du finder også måletips samt vejledning og rådgivning omkring måleudstyr i vores videnstank.
Multimeter-kategorier – CAT-sikkerhedsklassificeringer
Alle multimetre har en CAT-sikkerhedsklassificering. Kategorierne fortæller, hvad du må måle med de forskellige modeller. Helt konkret er multimeter-kategorierne defineret efter den belastningstype, der skal måles.
- CAT I: Elektroniske enheder – fra et lille kredsløbskort til større enheder med højspænding (lavenergi)
- CAT II: En-faset AC-belastning – bærbare værktøjer eller apparater
- CAT III: Tre-fase distribution – Nogle store bygningsbelysningssystemer og 3-fasede motorer
- CAT IV: Tre-faset indendørs eller udendørs installationer og forsyningsnet – elektriske målere, enhver lavspænding og højenergiforbindelse samt udendørs tilslutninger
Alle vores multimetre har en CAT-sikkerhedsklassificering på enten III eller IV. Du kan se multimeter-kategorien for det enkelte produkt på produktsiden.
Hvad betyder symbolerne på mit multimeter?
Et multimeter har mange funktioner og symboler, og du kommer sjældent til at skulle bruge dem alle. Nedenfor kan du se de typiske og mest brugte:
- DCV (jævnspænding): Måler jævnspænding ting som batterier og andre DC kredsløb og angives typisk med ”V+ og V-”
- ACV (vekselspænding): Måler spænding fra vekselkilder (alt, der kan sættes i en stikkontakt og strømmen fra kontakten). Angives typisk med ”V~”
- Modstand (ohm): Måler modstand i et kredsløb. Angives typisk med ”Ω”
- Kontinuitet: Bruges til at teste, om kredsløbet er sluttet. Angives med en bølge- eller diode-symbol samt ofte et akustisk signal
- DCA (jævnstrøm): Ligesom DVC, men fortæller dig strømstyrken i stedet for spænding
- ACA (Vekselstrøm): Ligesom AVC, men fortæller dig strømstyrken i stedet for spænding
Hvis der er andre symboler, du er i tvivl, kan du ofte finde mere information i manualen. Du er selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte vores teknikere, hvis du har spørgsmål til dit multimeter.