Her finder du et udvalg af vores smarte fugtmåler for fugtmåling i f.eks. træ, sten, gips, puds, beton osv. Fugtighedsmålerne er et uundværligt instrument i byggebranchen, hvor det er vigtigt, at fugt niveauet overholder tilladelige grænser før man bearbejder og behandler materialer.
Instrumenterne findes i forskellige udgaver, for destruktiv og for ikke destruktiv målmetode. Der kan måles med nåle, sonder og hammerelektroder, hvor elektroderne stikkes ind i materialet og med de ikke destruktiv metoder hvor der ved berøring af overfladen sendes et frekvens ind i materialet. Begge metoder giver en direkte aflæsning i procent fugtighed.
Se også afsnittet om vores fugtmålere for luftfugtighedsmåling.
Hvorfor måler man fugt i materialer?
Materialer ånder og lever, derfor ser man træværket giver sig, og døren binder alt efter årstiden.
Naturens love vil prøve at skabe ligevægt i omgivelserne, om sommeren optager møbler og andet inventar lidt af vandindholdet i luften. I ligevægtens navn vil vandindholdet gå fra varme rum til kolde rum og der kondenseres, og skabes fugtproblemer især hvis der er isoleret forkert, så materialerne ikke kan komme korrekt af med fugten.
Parketgulve vil begynde at bøje, den nye fuge der er lagt, vil få revner, som kan få konsekvenser for malingen – og ved længerevarende fugt problemer, udvikle svamp og skabe helbredsfarlige konsekvenser på sigt. Med en fugtmåler, har man muligheden for at lokalisere og udbedre inden skaden bliver for omfattende.
Fugtmåler til træ
Der er mange forskellige træsorter, som har forskellige karakteristik. Fibermætningspunktet er hvor meget vandindhold der kan være i træ, og kan varier meget alt efter om træet er fra en varm eller kold region, når træet tørre ud vil det svinde ind, og når træet optager vandindhold vil det kvælde – og alt efter fibermætningspunktet og din fugtmåler, vil du her kunne opleve variation i dit måleresultat. For at være så præcis som mulig, anbefaler vi fugtmålere til træ, som har den type træsort man arbejder med.
Instrumenter fra Tramex og Protimeter, har flere træsorter præ-installeret, inklusiv nordiske træsorter, så man får en valid måling. Protimeters Timbermaster Nordic er et instrument specielt designet til nøjagtige målinger i træ. Surveymaster fra samme producent kombinerer både måle- og søgefunktioner i ét og samme instrument.
Man skal være opmærksom på, når man sammenligner mellem instrumenterne, om de har samme træsort installeret, da man her vil kunne opleve en afvigelse.
Læs mere om fugtmåling i træ!
Fugtmåler til beton og andre overflader
Skal der foretages målinger i beton, er det vigtigt at temperaturen er stabil under målingen, det vil sige ingen gulvvarme eller træk. En god måling udføres ved at bore et hul, rense og efter et stykke tid, når der er opnået ligevægt i omgivelserne, foretage en måling. Det er vigtigt at der bruges tættebånd som er gasfri og ikke påvirker ens målinger på samme måde som gaffabånd og andre typer vil kunne gøre. Til fugtmåling i beton kan man med fordel benytte et komplet dataloggersæt.
Ved andre overflader som gips og puds har vi mulighed for at lave en WME - Wet Moist Equivelent en tilnærmet værdi, som kan bruges til at lave sammenligning over flere målepunkter eller lave en kortlægning over fugten og dens færden i materialet. Tramex har med deres Skipper 5 både gjort det nemt at søge efter fugt i glasfiberen på både, samt lave et digitalt fugtkort, hvor man nemt kan kortligge og dokumentere, hvor problemet er størst. Med en DEC Scanner kan man tage større tag arealer uden at få ondt i ryggen. Og til sidst er der også fugt i afgrøder hvor man har mulighed for med GrainMaster i2 at udføre test på de fleste typer afgrøder.
Fugtmåler til murværk
Baseret ud fra den store mængde viden omkring fugt der er kommet hen over årene, har man kunne udvikle instrumenter, der kan give relative målinger på diverse materialer såsom murværk.
ME5 fugtmåleren fra Tramex har en skala til murværk, hvor den bruger alle elektroderne på bagsiden til at give dig et så godt udgangspunkt som muligt.
ME5-fugtmåleren vil give aflæsninger, når pudsen eller murstenen er acceptabel tør. På grund af disse materialers hygroskopiske natur som nævnt før, vil fugtværdierne påvirkes af omgivelsernes luftfugtighed og kan derfor variere alt efter klimaets betingelser.
Destruktiv vs. non-destruktiv måling
Når man udfører detstruktiv måling, får man ind ødelægger en lille portion af materialet for at kunne fortage en måling. Destruktiv måling udføres typisk med nåleprober eller boring i beton.
Når man udfører non-destruktiv måling (NDT – Non-Destructive Testing), går man derimod rundt uden på materialet, og der ændres ikke på elementets fysiske egenskaber
Mange af vores modeller til fugtmåling har mulighed for at gøre begge ting. Der er fordele og ulemper ved begge metoder, men udføres målingerne i samarbejde med hinanden, så har man mulighed for at lokalisere rimelig præcist, hvor man har sit problem, og dermed minimere indtrængen i væggen eller andet materiale ved udbedring.
Har du brug for hjælp?
Hos Elma har vi mere end 50 års erfaring med udvikling, rådgivning og service inden for måleudstyr af enhver art. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige for dig – så tøv ikke med at kontakte os i dag!
Kontakt os på e-mail: info@elma.dk
Eller ring på: 70 22 10 00